
 

 

General Queries 

? 
FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 
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QUESTION 01 
Does the Height Safety Equipment Inspection 
course give attendees the right to legally tag 

HS equipment? 
 

With this course you will be able to inspect and maintain 
your height safety equipment every 6 months, however 

you will still need to have your type 2 and type 3 fall 
arrest devices annually checked and inspected by the 

manufacturer or inspector.  

QUESTION 02 
What training is required to work within a man cage? 

 
• A worker going up and or down in a Safety Cage (Man 

Cage) does not need any special training other than some 
workplace familiarization perhaps. 

• A Safety Cage may need certification around design 
depending on configuration. This is an annual certification. 

• Worksafe NZ states from a GPG point of view that people 
using harnesses should be trained with at least NZQA 
23229 or similar. So therefore, Safety ‘n Action strongly 
advise anyone using a harness should get this training as 
a minimum. If the worker is exiting the Safety Cage at 
height, then further NZQA height training may be required 
also. 

• Section 36- (3f) states a PCBU must provide Information, 
Training, Instruction and Supervision to keep workers 
safe. 

• In regard to the forklift that lifts this cage, the operators 
must be trained accordingly with refresher training where 
required. 
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QUESTION 03 
Do the crane courses cover crane hand signals? 

 
The crane course material covers the stop signal; however it will 

not cover any others. Upon request we can have the trainers cover 
other signals the attendees may want to learn. Trainer will need to 

be notified beforehand.  
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QUESTION 04 
Do you need to be Height Safety qualified to issue permits? 

 
Permit Issuer - Yes must have training. No legislation, Worksafe can fine. 

BPG. Safeguard themselves. This would however be dependent on the 
specific PTW procedures being used. 
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QUESTION 05 
Is there a grace period between 

refreshers for crane courses? Or must 
the training be kept within the 3-year 

refresher period? 
 

The student can refresh any time, provided they 
are competent, hold the correct unit standards, 
and are in line with their company SOP’s. Same 

with Heights, CS&GD Refresher etc. Industry best 
practice for heights and CS&GD is 2 yearly 

QUESTION 06 
We currently have safety data sheets, but they are 
dated between 2002 – 2009. I am wondering how 
current these need to be? 

 
Safety Data Sheets or SDS need to be no less than 5 years old. 
Hazardous substance importers, suppliers and manufacturers are 
legally obligated to provide up to date SDS.  
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QUESTION 07 
What training do you have to take to comply 

with HAZNO regulation 4.5? 
 

Management and Handling of Hazardous Substances 
and gain 31290. This would be the ideal but the 

Regulations don’t specifically dictate you need to do 
31290. Completing 31290 would be a way to meet the 

requirement of Regulation 4.5. 
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https://www.safetynaction.co.nz/en/our-courses/course-catalogue/management-and-handling-of-hazardous-substances/

